Hvordan bliver man astrolog?

Hvis du gerne vil lære astrologi, er mit første svar at finde et kursus. Men de er ikke sådan lige at finde, især hvis du bor i provinsen. Der er ved at komme flere online-muligheder… på engelsk. Det kan være en ekstra udfordring, at skulle lære astrologi på et andet sprog. I København er mit  bedste bud Irene Christensen Instituttet på Østerbro.

Næste svar er at finde en grundbog eller to og gå i gang selv, for det kan sagtens lade sig gøre. Men grundbøger på dansk er heller ikke sådan lige at finde. Den eneste jeg kender fra nyere tid er vores navnkundige, nu afdøde, mesterastrolog Christian Borups “Astrologi for Nysgerrige” som er et godt sted at begynde, for den der er på bar bund.  En ældre begynderbog kan også være Derek og Julia Parkers “Praktisk Astrologi” – en stor bog med mange illustrationer, som man måske kan være heldig stadig at få eller finde antikvarisk. Men den kan på mange måder også være uoverskuelig.  Jeg tror jeg vil researche lidt på hvad der ellers findes tilgængeligt – og nutidigt.

Tredje svar: Hvis du lærer på egen hånd, så få dig en mentor, en der tålmodigt vil stille sin tid og viden til rådighed for dig når du har spørgsmål eller har brug for at få noget struktur på dine selvstudier.

Jeg har en ung mentee, der er i færd med at lære sig astrologiens vanskelige kunst fra grunden. Hun gør flittigt brug af astro.com på sin smartphone, hvor hun kan lave horoskoper for sine venner og familie, læse grundlæggende teori som findes der på siden, på engelsk.  Mere lavpraktisk: Vi har et sæt kort med symbolerne tegnet på. Dem lægger vi i en bunke på spisebordet, så trækker hun et kort og fortæller mig hvad det er. Eller hun lægger alle tegnkortene op i den rigtige rækkefølge og kobler dem sammen med herskerplaneten. Jeg lærer meget astrologi selv, ved at være astrologisk mentor – det er ren win-win – eller “learning by teaching”.

Ligesom jeg, er hun den autodidakte type, der er god til at studere  på egen hånd, ved at søge og finde oplysninger. Jeg kalder det cirkulær læring – modsat  lineær læring.

Lineær læring, er når du tager stoffet i en logisk rækkefølge, som i a-b-c og først går videre til det næste, når første lektie er lært. Hvis du er den type, kan du have glæde af et veltilrettelagt kursus, der går frem i små skridt ad gangen.

Cirkulær læring er, når du springer mellem niveauerne, læser længere frem i bogen og støder på noget spændende, der egentlig forudsætter en viden du endnu ikke har. Så opdager du hullerne og må i gang med at samle det manglende op. Og sådan bliver det to skridt frem og et tilbage – og til sidst vil det hele samle sig til en meningsfuld helhed.  Cirkulær læring er en ustruktureret måde at lære på – og det kan forekomme lidt rodet, fordi astrologi egentlig er meget systematisk og det kan være godt at have en metode at gå frem efter i din tydning.  På den anden side, bliver det aldrig kedeligt.

En simpel fremgangsmåde at lære basisastrologi efter er at:

Lære symbolerne udenad – tegn og planeters navne, element, dynamik og grundbetydning.
Lære husenes grundbetydning udenad.
Lære “urhoroskopet” at kende med tegnenes rækkefølge, planeternes herskerskaber.
Lære aspekternes grundbetydning udenad.

Undervejs vil der garanteret komme spørgsmål om hvorfor og hvordan.
Astronomien, som astrologi jo bygger på, er det også værd at studere, fordi det giver en klarere forståelse af hvad f.eks. ascendant, MC og huse er for noget.

(Under menupunktet “Astrologi” øverst på siden,  kan du læse mere om de grundlæggende, klassiske, astrologiske ingredienser).

Ja, der er meget udenadslære. Men det betaler sig i det lange løb. På et tidspunkt vil horoskopets opbygning og logik blive mere klar.  Jeg husker min egen begyndelse en gang i starten af 1980erne da jeg var et par og tyve  og var så heldig at bo sammen med en astrolog – jeg memorerede simpelthen urhoroskopet hver aften inden jeg faldt i søvn.

Når du har din basis, bliver det sjovere at læse avis og se nyheder med planetprincipperne i baghovedet, eller at se venner og familie gennem astrologiens briller og få nye indsigter om dem – og om astrologien.  Ved at tyde en masse horoskoper og sammenholde observationer i omverdenen med astrologien, vil tydningsfeltet udvide sig og blive mere nuanceret. Og så er det en god ide at læse nogle af de mange gode bøger der findes.

Astrologi er spændende, fængslende – og svært… til gengæld er der stof til et helt liv, eller flere.

Hvordan “urhoroskopet” ser ud,  kan du se herunder – billedet er fra Irene Christensens grundbog “Horoskopets Byggestene” fra 1978. (som vistnok stadig er i brug på ICInstituttet).

Efter udgivelse af dette blogindlæg, blev jeg opmærksom, på at der findes en hjemmeside med oversigt over astrologiskoler i Danmark.  Der kan man bare se…  🙂 –  Tak til “Sophie Brahe” på Facebook.