Tankespind om kaos og nytårsforsæt

Mærker du det samme som jeg, at der er en vældig uro i energifeltet? At være påvirket af verdensbegivenhederne, mest dem der er tæt på  – men også dem der sker meget langt væk? Det kan være svært at rumme alt det vi får at vide gennem medierne, som for en stor dels vedkommende endda kan være usandt og fejlbehæftet.

Men hvad vil det sige at “rumme”? Kroppen er en fintfølende organisme, der sanser og forholder sig til fornemmelser og tanker, påvirkninger fra andre mennesker og inde fra kroppen selv. Det skal altsammen processes, sorteres i vigtigt og ikke-så-vigtigt, hvad angår dig selv. Sker sorteringsprocessen ikke – måske fordi der er for meget – vil indtrykkene hobe sig op og organismen risikerer at bryde sammen.

Det 21. Århundredes globalisering kan være så overvældende, at vi ikke kan rumme det. Vi er ikke vant til at få så meget at vide fra alle verdenshjørner, så meget som vi enkeltvis ikke kan gøre noget ved. Vore forældre og bedsteforældre fik ikke så meget information, som vi gør i vor tid. De forholdt sig mere lokalt til tingene. På godt og ondt. Jeg husker min mors besøg på Stasis hovedkvarter i Berlin i begyndelsen af Nullerne. Det var en udstilling om koncentrationslejre. Hun var så rystet at hun ikke kunne se resten af udstillingen og græd på vejen ud idet hun sagde “jamen vi vidste jo ikke noget”. Hvilket indikerer at vi bør vide – men det er også noget der skaber afmagt i os.

År 2016 er netop begyndt. Det er ved denne tid mange har nytårsforsæt, små og store, som en reaktion på “jeg må gøre noget jeg tidligere har forsømt”, og formålet er at få det bedre med dig selv. Så sætter du et nyt regime igang: den klassiske slankekur, rygestoppet, motionsmotivationen, kurset eller uddannelsen du længe har ønsket men ikke rigtig fået dig taget sammen til. Det er næsten altid noget ekstraordinært og en særlig ny begyndelse. Men nytårsforsæt holder som bekendt ikke. Det særlige forsæt: “på den og den dag begynder jeg at blive et bedre menneske…” nej, vel…? Når det glipper og du glider tilbage i de gamle vaner igen, får du bare skyldfølelse. Det er da synd at udsætte dig selv for det.

Tilværelsen er et kaotisk sted, og kaos må håndteres i hverdagen, her og nu. Der hvor du er. Det er ikke drømmen du aldrig har fået gjort noget ved, der rykker. Det er det du gør og den du er lige nu, lige der hvor du er, der rykker. Det velkendte ordsprog: “tænk globalt – handl lokalt”  kunne næsten passe, hvis det omskrives til “tænk lokalt – handl lokalt”.  Du må tænke og handle lokalt – altså med dig selv som udgangspunkt.

Find ud af hvad der – i hverdagen – får dig til at føle dig bedre tilpas. Lyder det egoistisk? Det er det ikke. Hvis du har det godt med dig selv, så vil det sprede sig til dine omgivelser. Når du holder op med at dømme dig selv for alt det storslåede (forsættene) du ikke får gjort, og indfører venlighed overfor dig selv og dine fejl og mangler – så vil andre nyde godt af det, af dig. De vil selv blive venligere, mildere, menneskeligere… Slip projekterne og kom til dig selv. Det frigør energi til alt det, der er i dit liv lige der hvor du er.

Det må være sådan kaos kan mestres – med lokal venlighed.

Godt Nytår.