Sluk lyset!

DR2-Dagen havde den 27. november 2017 et indslag om hvordan verden er ved at drukne i lys, efter at glødelampen er forsvundet og erstattet af LED-lys. De taler endda om lysforurening, der skader alle levende væsener.  Nattedyrene mister orienteringen. Menneskers søvnrytme forstyrres.  Og vi mister muligheden for at se himmelhvælvet, stjernerne og vores Mælkevej.

Billedet herover er taget med  ipadappen Star Walk, der simulerer stjernehimlen i realtid.  Når jeg her til aften peger ipaden mod vest fra min altan i Lyngby, viser den hvad jeg  ville få at se hvis lyset i byen blev slukket. På en klar nattehimmel, kan jeg normalt se  de klarest lysende stjerner og planeter – men ikke mælkevejen eller svagere stjerner.   Når juletidens lyskæder tændes i træer, buske, hække, på altaner, i vinduer og hele huse – bliver selv de klareste stjerner endnu sværere at få øje på.  Vuggevisen “Nu tændes der stjerner på himlens blå” – bliver en uforståelig abstraktion -“farmor… hvad er stjerner for noget?”  Vi mister magien, underet, ærefrygten.

Jeg elsker mørket og stjernehimmelen.  Jeg elsker også byen – men det ville være fantastisk hvis vi kunne droppe overflødigt kunstigt lys, så vi ikke skal rejse  langt udenfor byerne for at få evnen til at se i mørke tilbage og opleve kontakt med universets uendelighed.

Det koster ikke  noget at ønske…