Farvel 2010

DSC02586 - KopiStatus ved årsskifter er noget forunderligt noget. Tilbageblikket giver perspektiv og et nyt årstal giver håb om gennemgribende forbedringer. Ligesom hvert århundrede har sine dommedage, er hvert nytår ligesom en lille dommedag. Da vi skiftede til år 2000 var fantasien særligt i sving… selv om det nye årtusind reelt først begyndte i 2001. Sådan er der så meget. Årsskifte er ligesom en magisk glidende tidsbevægelse hen over planeten.

Det andet årti af det 21. århundrede er begyndt nu. Næste store dommedagsfantasi er “verdens undergang” den 21. december 2012 hvor Mayakulturens kalender viser afslutningen af en kalenderæra på noget i retning af 5000 år. Det er også begyndelsen på en ny 5000årskalender velsagtens. Jeg tror bestemt ikke verden går under. “Verden”, dvs menneskene i den, vil højst sandsynligt fortsætte sit vanvid som den plejer. Nogle mennesker vil måske opleve bevidsthedsspring. Det har jo allerede været i gang i de seneste 30-40 år og vil sikkert fortsætte… intet spooky i det. Bevidsthedsændring sker gradvist over tid alt efter hvor hurtigt nye tanker når at sprede sig. Flere og flere mediterer, yoga er almindeligt, mindfulness (en meditationsform inspireret af buddhismen) dyrkes overalt, bæredygtigthed og omsorg for klodens tilstand optager flere og flere – gid det måtte række ind i de storpolitiske magtstrukturer snart. COP-møderne kan gøre en forskel her, omend processen er langsommelig. Gammel-egoistisk tankegang er svær at få bugt med, men en dag vil det vel lykkes. Vi står midt i overgangen fra den gamle verden til en ny verden. Lige som så mange gange før i klodens livshistorie. Det hedder evolution. Hvilket får mig til at tænke på Yann Arthus-Bertrands film “Home”. Har du set den? En tankevækkende, smuk, grum og storslået fotograferet film.

Som i et store, således også i det små.

Mit 2010 har været et Annus Horribilis, set i et praktisk-jordnært perspektiv. Det har været et år der vendte op og ned på mine personlige livsvilkår. Kærestesorg, hussalg og flytning, uvished omkring arbejde og økonomi… hele livsfundamentet har været under pres og i forvandling på en gang. Det er dog endt godt og ingen er døde. Tilbage er sorgen over det tabte, og glæden over nye muligheder. Et besynderligt miks, at sorg og glæde kan eksistere side om side. Sorrig og glæde de vandre til hobe, som salmedigteren siger. Verden går under, og en ny begynder.

Personlige kriser er aldrig morsomme at gennemleve og midt mørket, kan det være svært at finde meningen med det hele. Men som min gamle indiske astrologilærer Manik Chand Jain sagde til mig for over 30 år siden: “in this period you will learn much. Keep up your spiritual outlook on life, and you will be allright”. Og det er præcis hvad der skete. Ved at følge det råd fandt jeg en kerne af spirituelt lys og en filosofisk måde at betragte tingene på. Gamle forventninger, håb, drømme, ambitioner og forestillinger er blevet erstattet af et større nærvær med mig selv og accept af tingenes tilstand sådan som de var, og er.

Jeg vil takke alle synlige og usynlige hjælpere for støtte og opbakning gennem året. Herunder banken, advokaten, ejendomsmægleren, terapeuterne, kollegerne, netværket, kommunen, skattevæsenet, vennerne, familien, min søn og min mor!

Jeg tager afsked med 2010 med glæde og byder velkommen til 2011 med større glæde. Jeg mistede en vision, men skaber en ny uden særlige betingelser eller krav. En bevægelig vision båret af nysgerrighed og lyst til at forske videre i menneskelivets mysterier og især blive ved med at dele min undren med klienter, venner, bekendte og ubekendte hvis netsurfing kommer forbi denne blog.

Godt Nytår – det er blevet tid at nyde et dejligt glas portvin i det bedste selskab!

Se filmen HOME på Youtube