Et glimt af nåde

“we let the physical world rule us
and then let our emotions react to the physical.
But it is really the other way around.”
Anita Moorjani

Organismens fint afstemte system stræber konstant efter balance.  Ideelt er det sådan, at når du er sulten, vil du finde noget der kan stille din sult. Balancen er genoprettet. Når du er ensom, vil du søge kontakt med andre. Når der har været for meget kontakt, vil du søge ensomheden igen. Når du fryser, klæder du dig varmt på og når du har det varmt, smider du det overflødige tøj. Så enkelt er det.

Er det mon ikke sådan, at vi alle længes efter en tilstand, hvor alt bare er rigtigt, faldet i hak, sandt og godt og i balance? Er det mon ikke sådan, at vi for det meste søger efter at komme væk fra sorg og smerte? Det bliver til en konstant søgen efter midler udenfor os selv:  Denne partner gør mig hel. Dette arbejde gør mig hel. Denne ven gør mig hel. Dette hus, dette sted, denne religion gør mig hel. Denne måde at se ud på gør mig hel. Og fuldkommen. Og perfekt. Og glad.

At være et menneske af kød og blod, er allerede en perfekt og fuldkommen tilstand – af ufuldkommenhed og mangler. Når du begynder at indse det, har du banet vejen til accept og fred og kærlighed til dig selv. Du begynder at komme hjem, blive hel.

En gang for ikke så længe siden fik jeg en forunderlig oplevelse, et glimt af helhed:

Det var en tidlig forårsmorgen jeg kom cyklende hen ad en lille sidevej på Tåsinge. Der var et gyldent sollys og duggen glitrede over markerne. Et smukt syn og en dejlig, varm fornemmelse fyldte mig med glæde. Pludselig mærkede jeg hvordan omgivelserne udvidede sig og ligesom trådte i baggrunden. Det var en følelse af, at være centrum i en cirkel eller boble.

Jeg sansede hvordan alle mine følelser var til stede samtidig og ligesom omsluttede mig inde i boblen. Jeg kunne række ud efter snart den ene, snart den anden – gå ind i en følelse og ud af den igen. Jeg så og sansede vrede, irritation, angst, glæde, sorg, skyld, anger, afvisning, afsky, begejstring, ja det hele, ligge tæt side om side som utroligt smukke, forskelligartede og sære former og farver omkring mig.

En umådelig følelse af frihed ramte mig da jeg indså dette:  Alle følelser er til stede og tilgængelige inde i os alle, samtidig og hele tiden. Det er altså ikke nødvendigt at blive hængende i negative og destruktive følelser og reaktioner – en lille frekvens- eller fokusændring kan føre dig tilbage til glæden inde i dig selv og fra dig selv.

Oplevelsen varede blot få sekunder men har ændret min opfattelse af hvad følelser er og kan – det var et glimt af nåde!